Kaip pasirinkti dantų šepetėlį

Graži šypsena – tarsi vizitinė žmogaus kortelė. Sveiki ir gražūs dantys atrodo patraukliai, estetiškai, o besišypsantis žmogus yra linksmas, pasitikintis savimi bei traukia aplinkinių dėmesį. Kad galėtume džiaugtis sveikais dantimis, vien noro nepakanka, reikalinga kruopšti nuolatinė priežiūra. Dantų šepetėlis – neabejotinai svarbiausia priemonė prižiūrint dantis. Tačiau ne ką mažiau svarbu jį tinkamai pasirinkti.

Šiame straipsnyje kartu su burnos higieniste Daiva Mačiulienė ir biocheminės analizės specialiste Giedre Blažukiene aptarsime, į ką vertėtų atsižvelgti, siekiant įsigyti tinkamiausią mechaninį dantų šepetėlį.

Šerelių minkštumas

Vienas svarbiausių dalykų – atkreipti dėmesį į dantų šepetėlio šerelių minkštumą. Pasirinkus per kietą šepetėlį, galima pakenkti dantenoms ar net dantų emaliui. Dantys gali tapti jautrūs, o dantenos – skausmingos, dėl to prastėja ir dantų valymo kokybė.

Pagal šerelių minkštumą šepetėliai būna:

  • Kieti (Hard) šepetėliai dažniausiai rekomenduojami protezams valyti. Kartais šie šepetėliai rekomenduojami ir rūkantiesiems (tik tais atvejais, kai visi dantys sveiki, o dantenos nekraujuoja).
  • Vidutinio minkštumo (Medium) šepetėliai skirti sveikiems dantims ir dantenoms prižiūrėti. Valant taisyklingais judesiais, vidutinio minkštumo šereliai itin gerai nuvalo kiekvieną dantį ir netraumuoja dantenų.
  • Minkšti (Soft) šepetėliai – patys populiariausi. Puikiai tinka kasdienei jautrių dantų ar dantenų priežiūrai. Minkštą dantų šepetėlį rekomenduojama naudoti kartu su balinamosiomis dantų pastomis.
  • Labai minkšti (Super Soft) šepetėliai skirti prižiūrėti gingivito ar periodontito pažeistoms dantenoms, ypač jautriems dantims ir dantenoms bei po intensyvių higienos procedūrų. Labai minkštą dantų šepetėlį odontologai rekomenduoja naudoti su itin stipriai balinančiomis dantų pastomis.

Šepetėlio šerelių minkštumas nustatomas ir priskiriamas tam tikrai grupei pagal šerelio storį. Storis žymimas milimetrais, pvz., 0,12; 0,15; 0,2. Nėra oficialių rekomendacijų, kokio storio šereliai turėtų būti naudojami, gaminant atitinkamo minkštumo šepetėlius. Todėl vieno gamintojo minkštas šepetėlis kasdienai tiks, o kito gamintojo gali būti per minkštas. Įtakos turi ir šerelių pluošto sudėtis: nailoninių šerelių minkštas (soft) šepetėlis savo minkštumu gali juntamai skirtis nuo poliesterio šerelių minkšto šepetėlio.

Šerelių pluošto sudėtis

Labai svarbu, iš kokios medžiagos pagaminti šepetėlio šereliai. Nors  straipsniuose apie dantų priežiūrą neretai minimas šerelių pluošto natūralumas, aklai tikėti tuo nereikėtų. Visų dantų šepetėlių šereliai yra gaminami iš sintetinės medžiagos – nailono arba poliesterio – o natūralūs priedai gali būti tik integruoti į sintetinius šerelius.

Nailonas yra švelni medžiaga, greitai absorbuojanti vandenį. Sudrėkę nailoniniai šereliai dar labiau suminkštėja, deformuojasi ir tampa palankia terpe bakterijoms daugintis. Poliesteris yra tvirtesnė medžiaga, beveik nesugerianti vandens ir greitai išdžiūstanti. O sausoje terpėje bakterijos nesidaugina.

Pirkėjui įvertinti, iš ko pagaminti šereliai, beveik neįmanoma, o gamintojai ant pakuotės retai rašo šerelių medžiagos sudėtį. Naudojant dantų šepetėlius, skirtumai pastebimi neišvengiamai – nailoniniai šereliai po kiekvieno dantų valymosi ima plėstis ir deformuotis, o poliesteriniai išlieka standūs ir nepakitę.

Dantų šepetėlių antibakteriškumas

Moksliniams tyrinėjimams vis labiau tobulėjant, atsirado galimybė į dantų šepetėlio šerelius integruoti įvairias medžiagas: auksą, sidabrą, anglį, žaliąją arbatą, ksilitolį, jonus ir kt. Šie priedai atlieka įvairias funkcijas. Auksas ir sidabras naikina ant šerelių besikaupiančias bakterijas, o žalioji arbata tonizuoja dantenas. 

Royal Denta siūlo trijų minkštumo lygių dantų šepetėlius, kurių šereliai gaminami iš poliesterio su integruotomis aukso ir sidabro dalelėmis, kurių dėka Royal Denta dantų šepetėliai yra tvirti, standūs, aukštos kokybės, o klinikiniai tyrimai patvirtina ir tai, kad jie yra antibakteriški (sunaikina iki 99,9 proc. bakterijų).

Šerelių ilgis

Šerelių funkcija – šalinti apnašas nuo emalio paviršiaus ir maisto likučius iš tarpdančių bei sunkiai prieinamų vietų. Skirtingų ilgių šereliais pasiekiame visą burnos ertmę. Rinkoje parduodami dantų šepetėliai:

  • Vieno ilgio šereliais. Labiausiai paplitę dantų šepetėliai, kurių visi šereliai yra įprasto ilgio. Šiais šepetėliais nepasieksite sunkiai prieinamų vietų. Todėl rinkoje atsirado vieno danties šepetėliai, kurie papildo vienailgių šepetėlių funkcionalumą.
  • Vieno ilgio pailgintais šereliais. Tai dantų šepetėliai, kurių visi šereliai yra smailėjantys ir ilgesni nei įprasto šepetėlio. Dantų valymas tokiais šepetėliais reikalauja atidumo – didesnis spaudimas privers šerelius lįsti po dantenomis ir taip jas traumuoti. Pernelyg didelė spaudimo jėga,  naudojama valymo metu, vis dar masinė problema.
  • Dviejų ilgių šereliais. Tai dantų šepetėliai su dviejų ilgių šereliais – ir įprasto ilgio ir pailgintais. Pailginti šereliai lenda į tarpdančius ir iš ten pašalina maisto likučius, o suapvalinti trumpesni šereliai atlieka dvejopą funkciją – švelniai poliruoja emalio paviršių ir pristabdo pailgintus šerelius, kad šie nesiskverbtų giliau po dantenomis ir nepadarytų žalos spaudžiant.

Rekomendacijos renkantis dantų šepetėlius

Burnos higienistė Daiva Mačiulienė sudarė rekomenduojamų dantų šepetėlių atmintinę.

Svarbu prisiminti kelis svarbiausius dalykus: valant dantis, šepetėlio nereikia pernelyg spausti, kad nepakenktume danties emaliui, nes gali išsivystyti danties emalio pažeidimai (erozijos, pleištiniai defektai ir kt.), taip pat svarbu pasirinkti tinkamą dantų valymo būdą/metodą ir nepamiršti sukamųjų, šluojamųjų, kombinuotų valymo judesių.

Apie autorių
Daiva Mačiulienė

Burnos higienos specialistė

Nuo 1999 m. dirba burnos higieniste privačioje odontologijos klinikoje. Nuo 2012 m. dirba Kauno kolegijos Medicinos fakulteto burnos sveikatos katedros vedėja ir lektore. Lietuvos odontologų rūmų narė. Aktyviai tobulinasi ir dalyvauja Lietuvos moksliniuose renginiuose.